25.09.2016 zbieraliśmy od rana różne odmiany, w zbiorach pomagała rodzina, w 5 osób uporaliśmy się ze zbiorem i ręcznym odszypułkowaniem ok 150 kg w około 6/7 godzin.
Zebraliśmy:
Regent- 22 Brix, Drożdże Lalvin RC 212
Marquette-24 Brix drożdże Mycoferm CRU 05
Gronkowiec-22 Brix Drożdże Lalvin RC 212
Białe Cuvee- 18Brix doszaptalizowane do 21 Brix, fermentacja w 14 st C, odmiany: Seyval, Osceola Muscat, Muscat Odesski, Jutrzenka, Goecseji zamatos, Petit Amie, Jutrzenka miała ok 15 Brix, niestety znowu ją przeciążyłem.
W tym roku wyjdzie ponad hektolitr wina.
Szpalery
Regent
Regent
Seyval blanc
Marquette
Osceola Muscat
Gronkowiec
Ekipa przy oddzielaniu jagód
Ugniatanie jagód
Gratuluje zbiorów! UDANEJ WINIFIKACJI!!!:)
OdpowiedzUsuń