czwartek, 13 marca 2014

Cięcie winorośli

Po co ciąć:


Przycinanie winorośli stosuje się do ograniczenia rozrostu krzewu, służy to jego zdrowotności, polepszeniu parametrów owoców, zmniejszeniu ryzyka przemarzania słabo wyrośniętych łóz. Cięcie należy przeprowadzić już po pierwszym roku wzrostu sadzonki. Niektórzy w 2 roku stosują cięcie na 2 oczka, co moim zdaniem jest niepotrzebne, jeżeli krzew w roku sadzenia wydał ładną, grubą łozę to można jej użyć do wyprowadzenia pnia i do pierwszego owocowania już w przyszłym roku. Przez hasło gruba łoza mam na myśli łozę o średnicy min 5-6 mm. Jeżeli łoza ma poniżej 5 mm to warto jednak przyciąć taki krzew na 2 oczka.


Termin:


Cięcie winorośli można przeprowadzać w 2 terminach; jesiennym i na przedwiośniu. Po cięciu jesiennym krzewy są bardziej narażone na przemarzanie, szczególnie ostatnich oczek dlatego można je stosować w miejscach gdzie zimy są łagodne.
Można ciąć też na przedwiośniu tj. zależnie od roku marzec/kwiecień po ustaniu silnych mrozów ale jeszcze przed ruszeniem wegetacji. Jeżeli chcemy okrywać nasze krzewy na zimę ziemią, dobrze jest przyciąć wstępnie krzewy na jesień, łatwiej wtedy o okrycie takiego krzewu.

Jak ciąć:


Przy cięciu należy przede wszystkim pamiętać, że winorośl owocuje z łozy zeszłorocznej oraz, że nie wszystkie winorośle mają płodne pierwsze oczka na łozie.  Jeżeli winorośl owocuje z dalszych oczek to należy wyprowadzić formę w której występują dłuższe łozy.
Należy pamiętać o odpowiednim obciążeniu krzewu do wieku rośliny i do odmiany, wiele odmian w naszym klimacie źle znosi przeciążenia owocowaniem co odbija się na drewnieniu łóz i złym zawiązywaniem pąków na kolejny sezon.

Formy cięcia: 


Forma po cięciu ma wyglądać tak jak rok wcześniej.


Guyot pojedynczy- forma polecana do odmian przerobowych, równomierne rozłożenie pąków na całej długości szpaleru, nie powoduje zagęszczania krzewów. Forma odpowiednia dla odmian wymagających długiego cięcia jednakże wymaga od rośliny dobrego drewnienia łóz.









Guyot podwójny- forma podobna do guyota pojedynczego z tym, że na owocowanie zostają 2 krótsze łozy, forma lepsza jeżeli odmiana ma problem z drewnieniem na całej długości łozy.





Royat- dla odmian owocujących już od pierwszych oczek, dobrze znoszących krótkie cięcie, w formie tej występuje duża ilość starego drewna, forma polecana zarówno do odmian deserowych jak i przerobowych. Należy wytworzyć na ramieniu stałym kilku ogniw krzewienia a na każdym z nich łozy o długości 2-4 oczek












Casenave- duża ilość starego drewna, na krzewie tworzy się kilka ogniw krzewienia i na każdym z nich zostawia się łozę o długości od kilku do kilkunastu oczek.



2 komentarze:

  1. Ciekawy wpis. Dodane do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i na temat, dzięki!

    OdpowiedzUsuń