Lista odmian

W miarę dojrzewania kolejnych odmian będę starał się zamieszczać ich zdjęcia i krótkie opisy



PRZEROBOWE JASNE



Goecseji zamatos- odmiana o bardzo przyjemnym, skomplikowanym muszkacie.





Hibernal

Jutrzenka- bardzo silny aromat kwiatowy, trochę podobny do kwiatu czarnego bzu, liści czarnej porzeczki, ziół. W 2015 zrywana 08 października, ekstrakt 19 Bx, kwasy nie mierzone ale wysokie.




La Crescent - próbne owocowanie nie zapowiada nic ciekawego, szypuły zamarły dość wcześnie, owoce z niezbyt wysokim ekstraktem, dość aromatyczne.





Louise Swenson- odmiana dobrze rokuje, bardzo nietypowy, charakterystyczny smak. 







Muscat Odesskij- Grona średnie,  przyjemny muszkat. Kontrolne owocowanie w 2015, grona zrywane 8 października 19-20 Bx kwasy niemierzone, ale na dobrym poziomie.



Muscaris- Odporna na choroby, wysoki ekstrakt, silny muszkatowy aromat, jagody mięsiste (zobaczymy jak z wydajnością tłoczenia).





Osceola Muscat- Odmiana gromadzi sporo cukru (2016- 24 Brix, kwasy niemierzone ale ok). Ma delikatny muszkat.







Petit Amie












Seyval Blanc- odmiana późna, trochę ją przeciążyłem, nie spodziewałem się tak dużych gron w 2 roku od posadzenia. Zbierana 8 października 2015 przy Bx 18 i wysokich kwasach. 2016- 22 Brix, dobre kwasy.


Siegerrebe- jedna z najwcześniejszych u mnie odmian, niestety atakowana przez osy, bardzo silny korzenno muszkatowy aromat.




Solaris- Wysoka siła wzrostu, odmiana odporna na choroby, wczesne dojrzewanie. W 2015 zbierana pod koniec września z Bx 23 i organoleptycznie odpowiednimi kwasami.






PRZEROBOWE CIEMNE:


Baltica- Dojrzewa wcześnie, grona niewielkie. 







Cabernet Dorsa- pierwsze owocowanie w 2016, grona kontrolne wcześnie dojrzały, bardzo przyjemny owocowy smak. 






Cascade- Jedna z pierwszych posadzonych przeze mnie odmian, teoretycznie odmiana przerobowa, ale daje średniej jakości wina. W roku 2012 zerwałem ją za wcześnie gdyż przegrywałem walkę z ptakami i wino wyszło ze zbyt wysokim poziomem kwasów. W 2013 zebrana razem z Ritonem i zrobione cuvee, bez fermentacji w miazdze. Wino różowe z blg startowym ~20 lekko podwyższone kwasy, pijalne.













Gronkowiec- Rośnie silnie, drewnienie bardzo dobre, krzewy zdrowe. W 2015 zebrałem razem z odmianą Solaris i poszło do prasy, silny barwnik, również w miąższu, moszcz po wyprasowaniu różowy. Zebrałem przy 22 Brix pod koniec września, mogła jeszcze wisieć, owoce zdrowe.

KR 87-3 Usunięta z kolekcji, landrynkowy posmak mi nie odpowiadał







Leon Millot- Odmiana o potężnej sile wzrostu, grona bardzo małe, zbite, jagody małe. Cukier wysoki, zebrany w 2015 8 października przy 22/23 Brix, poszedł do fermentatora z innymi odmianami, posiadam tylko 1 testowy krzew.










Marquette- Rośnie bardzo silnie, drewnienie wzorowe, zdrowa. Grona niewielkie, jagody małe ale bardzo wysoki ekstrakt. W 2015 zebrany 8 października przy 23 Bx i wysokich kwasach.








Regent- Rośnie silnie i zdrowo, posadzony w 2012 roku. W moich warunkach, nie opryskiwany przez 3 ostatnie miesiące nie łapie żadnych chorób.
Pierwsze zbiory (4.10.2013) Brix 21,5 szypuły częściowo zdrewniałe, pestki brązowe, kwasy niewyczuwalne.
5.10.2014 zbiory 21 Brix, kwasy 7g/L.
8.10.2015 Przeciążone krzewy (prawie 3kg/krzew) 20 Brix 7,5g/L



Roesler- grono kontrolne


Rondo- Przyjemny  owocowy smak. Próbne owocowanie w 2015, 8 października miał 21 Brix.







St. Croix- Posadzony w 2014 roku, pierwsze owocowanie w 2015, ma charakterystyczne czerwone zawiązki gron. Grona niewielkie, o posmaku labrusca, raczej nie nadająca się do wina. Odmiana u mnie do przeszczepienia.














DESEROWE JASNE

Arkadia- rośnie dość silnie, grona bardzo duże, jagody smaczne, soczyste, przy profilaktycznych opryskach nie złapała żadnych chorób
Aleksa

Aloszenkin- podatny na oba mączniaki, bardzo smaczna,  wiele jagód bezpestkowych,  jedna z wcześniejszych odmian.




Łora

Muscat pleven-  jagody bardzo duże, smaczne. Pierwsze owocowanie i słabe zapylenie, zobaczymy za rok. 




Muscat Szenkvicki zapylenie wzorowe, bardzo plenna, konieczna silna redukcja plonu. Grona duże ładnie wypełnione, konsystencja jagód ok, 15 września 2017 jeszcze mało dojrzała ze względu na kiepską pogodę, ale lekki muszkat czuć.

Nadjożnyj


Riton - Odmiana zdecydowanie odporna na choroby. W zimie 2011/2012 pąki zostały uszkodzone mrozem sięgającym nawet -28*C przy braku pokrywy śnieżnej, odbijała od korzeni. Dojrzewa późno, w drugiej połowie października. 








Superekstra

Timur- pierwsze owocowanie w 2016, pod koniec sierpnia już jadalne, ale jeszcze musi powisieć żeby nabrać smaku.












DESEROWE RÓŻOWE:

Amestit Nowoczerkasski

Gelios


Isabella malinowa- Miąższ kwaskowaty, zaczyna dojrzewać we wrześniu/ październiku, smak- labrusca w czystej postaci. Krzewy czasem łapią maczniaki pod koniec sezonu. Odmiana bardzo odporna na niskie temperatury, nadaje się do pokrywania pergoli. 













Jubiliej Nowoczerkasski

Kiszmisz Zaporosski

Kiszmisz Weles

Krasotka

Liwia


Wiktoria-5- Lekko złapała mączniaka prawdziwego, jagody u mnie nie popękały. Jedna ze smaczniejszych odmian.  













DESEROWE CIEMNE:

Bajkonur

Festivee

Kodrianka

Konsuł

Moskiewski Czarny

Nadieżda AZOS -odmiana późna, w tym roku słabo się zapyliła, ale to dopiero kontrolne owocowanie, odporna na choroby.
Nero- odmiana odporna na choroby, duża siła wzrostu, owoce bardzo smaczne, pestki duże twarde.

Muscat Bleu- pyszny muszkat, wysoka odporność, poszedł do nastawu z odmianami winnymi ze względu na aromat, ekstrakt ok 18/19 Brix. 

Sfinks- Odmiana o bardzo dużych gronach i jagodach, bardzo smaczna, odporna na choroby, grono na zdjęciu już podjedzone. Szybko się wybarwia ale dojrzewa pod koniec września. 

















8 komentarzy:

  1. Czy Duna Guongye nie jest odmianą zbyt pózną i czy jest szansa, że w pełni dojrzeje w okolicach Szczecina?

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej jest zbyt późna, SAT ma w okolicy 2700 dlatego mam jedynie 1 krzew.

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak sprawuje się Siegerrebe? Czy mocno łapie choroby i jakiej wymaga ochrony?
    Jak rosną Osceola Muscat i Petite Amie? Jaka jest ich wrażliwość na choroby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siegerrebe dostał 2 opryski w tamtym sezonie tak samo jak cała reszta, do jesieni był bez śladu chorób. Osceoli zostały mi tylko 2 sadzonki bo mi ktoś na wiosnę wyrwał resztę, rosły przeciętnie, łozy mam grubości ołówka, do końca zdrowe. Petit mam 1 krzew testowo rósł ładnie, do końca zdrowy. Jedynie Aloszenkin dostał u mnie mączniaka rzekomego a St. Croix lekko prawdziwego i chyba na Leonie też się pojawił. Ostatni oprysk robiłem w połowie lipca później mnie nie było 2 miesiące i do października raczej czysto.

      Usuń
  4. A czym były robione te opryski? Siarkol, miedzian?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sprawie oprysków pisz proszę na maila

      Usuń
  5. Witam, czy możesz napisać jak u ciebie rośnie Marquette ? Pozdr Jacek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, Marquette mam dopiero sadzone w 2014 na wiosnę, rosło bardzo silnie, jedynie Leon rósł porównywalnie. Do końca sezonu zdrowe, opryski dostało 2 prewencyjne, interwencyjnych nie musiałem dawać. Pozdrawiam

      Usuń