piątek, 23 maja 2014

Redukcja plonu

Redukcja plonu

Zagadnienie to dotyczy roślin "dojrzałych" o wysokiej plenności. Redukować plon należy ze względu na dobre dojrzewanie owoców, drewnienie latorośli, uzyskiwanie dobrych parametrów i aromatów w przypadku winnych odmian. Usuwanie gron raczej nie dotyczy u nas Vitis vinifera a mieszańców międzygatunkowych które często zawiązują po kilka gron na latorośl i owocują na wszystkich latoroślach. Usuwać grona należy także na sadzonkach ponieważ sadzonki z gronami potrafią obumrzeć w trakcie sezonu albo słabo zdrewnieć i nie przetrwać zimy. Do niewielkiego owocowania dopuszczamy dopiero na krzewach 2/3 letnich w zależności od tego jak wyrosły w zeszłym sezonie, pełne owocowanie możliwe jest dopiero na krzewach 4/5 letnich i to ich dotyczy poniższy opis redukcji plonu.

Nasz klimat pozwala na osiąganie na hybrydowych odmianach do 2,5 kg/krzew dobrych jakościowo owoców. Do osiągnięcia tego pułapu można dojść na kilka sposobów: stosując krótkie cięcie co powoduje małą ilość latorośli a w konsekwencji małą ilość owoców, można wyłamywać niektóre latorośle lub usuwać jedynie nadmiarowe grona. Usuwanie gron to najlepsza i najbardziej popularna metoda ograniczenia owocowania. Do usuwania nadmiarowych gron dobrze jest przystępować dopiero gdy owoce są w fazie zielonego groszku, wtedy widać już które grona dobrze się zapyliły a które można usunąć, ale na odmianach które zawsze niezawodnie się zapylają można regulować plon przez usuwanie kwiatostanów.


Najkorzystniej jest zostawiać po 1 gronie na latorośli, dlatego już tnąc krzew należy pamiętać ile pąków należy zachować.

Przystępując do tego zabiegu warto znać średnią masę grona i jeżeli wiemy, że grono odmiany X waży średnio 180 g  to wyliczamy ilość gron które powinny zostać: 2,5 kg / 0,18 kg = 13,88 czyli zostawiamy 14 gron na krzewie a resztę bez skrupułów usuwamy. Dla odmian mających duże grona dobrą formą jest Guyot, z kolei  dla odmian takich jak Leon Millot z gronami o masie 50-100 g trzeba by stosować bardzo długie ramiona i stosuje się raczej sznury stałe z czopkami o kilku pąkach np forma Casaneve.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz