wtorek, 11 marca 2014

Ważne pojęcia

Ważne pojęcia:


Latorośl- określenie młodego pędu wyrosłego w trakcie danego sezonu wegetacyjnego z pąka na łozie.




Łoza- latorośl po zakończonym sezonie wegetacyjnym drewnieje i staje się łozą.



Kwiaty- z nich powstają grona, występują obcopylne i samopylne.





Pąk/Oczko- zgrubienie i wybrzuszenie na łozie z którego w przyszłym sezonie wybije latorośl z owocami.



Wilk- latorośl wyrosła nie z pąka a ze starego drewna, zwykle w roku wybicia jest bezpłodna, czyli nie owocuje.

Ramię- pozioma część krzewu występująca w niektórych formach prowadzenia.

Pasierb- latorośl która wybija przedwcześnie z pąka między ogonkiem liścia a latoroślą. Należy je skracać za drugim liściem gdyż powodują nadmierne zagęszczanie krzewów, a podczas cięcia jesiennego/wiosennego pozbyć się ich całkowicie.


Szyjka korzeniowa- miejsce skąd wybijają korzenie

Sztobr- jest to fragment łozy, mogący posłużyć do zrobienia sadzonki winorośli, sztobry powinno się ciąć 3/4 oczkowe

Ogławianie latorośli- zabieg wykonywany późnym latem (ja ogławiam końcem sierpnia) polegający na przycięciu końcówek latorośli celem lepszego ich drewnienia. Obcina się tak by pozostawić ok 10 liści nad ostatnim gronem na latorośli.

Wąs czepny- wyrasta u nasady liścia na latorośli, służy winorośli do czepiania się podpór



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz