sobota, 21 czerwca 2014

Terminarz prac w winnicy

WIOSNA


-Odkopujemy krzewy zasypywane na zimę


-dokonujemy cięcia winorośli


-podwiązujemy ramiona do drutów


-nawozimy winnicę
-chronimy przed przymrozkami wiosennymi


-w połowie maja sadzimy sadzonki
-rosnące latorośle podwiązujemy do drutów by nie wyłamały się pod wpływem ciężaru i naporu wiatru


-przerzedzamy zbędne latorośle  
-przycinamy pasierby za 2 liściem
-usuwamy chwasty



LATO


-w połowie sierpnia ogławiamy latorośle za 8-10 liściem licząc od ostatniego grona by łoza lepiej drewniała i przyrastała na grubość, a jednocześnie ogranicza to jej wzrost, po tym zabiegu pasierby ruszają mocno i trzeba często je przycinać
-pilnujemy oprysków- przy większej ilości krzewów polecam zastosowanie opryskiwacza turbinowego, lepiej rozpyla oprysk, przyspiesza cały proces, bardzo dokładnie pokrywa obie strony liści 


-redukujemy plon usuwając część niedojrzałych gron 
-wciąż usuwamy chwasty






JESIEŃ



-określamy dojrzałość owoców
-po całym roku ciężkiej pracy nadchodzi ta przyjemna chwila gdy zbieramy WINNE GRONA


-oraz nadal usuwamy chwasty...
-po opadnięciu liści grabimy je i palimy


-jesienią można też wstępnie przyciąć krzewy

- zakopujemy bardziej wrażliwe odmiany, a szczepionym przysypujemy miejsce szczepienia


ZIMA

Zima to czas na przejrzenie sprzętu tj. sekatorów, opryskiwaczy, tapenerów oraz środków ochrony roślin i nawozów. Wykonujemy także prace związane z wytworzeniem wina

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na kalendarz winiarza :)
    Piękna ta twoja winnica i świetne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. przydatne informacje dla początkujących; będę zobowiązany na temat uratowania szlachetnej szczepy,która wyłamała się po zimowaniu z podkładki

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jednoroczne pędy winorośli należy kłaść na ziemię czy pozostawić rozpiete na podpórce

    OdpowiedzUsuń