Kilka ważnych zasad:
- Nie można przelewać sadzonek podczas ukorzeniania, podłoże ma być stale wilgotne ale nie mokre.
-Najlepiej ukorzeniarkę ustawić w chłodnym pomieszczeniu tak by pąki były w chłodnym otoczeniu (spowalnia to proces wzrostu), a korzenie były dobrze ogrzewane, zapewnia to bardzo duży procent ukorzenienia.
-Ukorzenianie w dużej skali najlepiej jest zacząć pod koniec kwietnia ponieważ po 2/3 tygodniach trzeba już wysadzić sztobry do gruntu, ziemia musi być już nagrzana i dobrze by nie było ryzyka przymrozków.
-Sztobry dobrze jest wymoczyć przed obrabianiem w wodzie przez kilka godzin.
Całą resztę możecie zobaczyć na filmie:
Witam, czy z jednorocznych krzewów też można robić sztobry? Jakość sadzonek z nich zrobionych będzie taka sama jak ze starszych krzewów?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Piotr
Ta wskazówka jest niezwykle cenna.
OdpowiedzUsuń