wtorek, 11 marca 2014

Jak zrobić sadzonkę winorośli

Ukorzenianie jest jedną z form rozmnażania wegetatywnego roślin, czyli rozmnażania bez udziału nasion. Ten typ rozmnażania powoduje u potomstwa idealne powtórzenie cech rodzica, rośliny potomne są identyczne do matczynego. Jest to najczęściej stosowana metoda rozmnażania winorośli, proces zachodzi zazwyczaj bezproblemowo i z dużą skutecznością jeżeli spełni się kilka podstawowych warunków.

Kilka ważnych zasad:
- Nie można przelewać sadzonek podczas ukorzeniania, podłoże ma być stale wilgotne ale nie mokre.
-Najlepiej ukorzeniarkę ustawić w chłodnym pomieszczeniu tak by pąki były w chłodnym otoczeniu (spowalnia to proces wzrostu), a korzenie były dobrze ogrzewane, zapewnia to bardzo duży procent ukorzenienia.
-Ukorzenianie w dużej skali najlepiej jest zacząć pod koniec kwietnia ponieważ po 2/3 tygodniach trzeba już wysadzić sztobry do gruntu, ziemia musi być już nagrzana i dobrze by nie było ryzyka przymrozków.
-Sztobry dobrze jest wymoczyć przed obrabianiem w wodzie przez kilka godzin.

Całą resztę możecie zobaczyć na filmie:



2 komentarze:

  1. Witam, czy z jednorocznych krzewów też można robić sztobry? Jakość sadzonek z nich zrobionych będzie taka sama jak ze starszych krzewów?
    Pozdrawiam Piotr

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta wskazówka jest niezwykle cenna.

    OdpowiedzUsuń